Отбелязаха Световната седмица на кърменето в Благоевград

16:07, 28 юли 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Кърмене и работа? Възможно е" - това е надсловът, под който ще протече Световната седмица на кърменето, която започва в събота. По този повод в Благоевград беше представена презентация на същата тема. 

Доброволният консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Биляна Тодорова сподели, че за България темата не е много актуална, тъй като ние сме една от страните с най-дълго майчинство.

"В същото време обаче на много жени им се налага да се върнат на работа и по-рано. Дали защото се страхуват да не загубят своя авторитет или да загубят своето работно място и т.н. Смятаме, че те имат право да кърмят и да работят едновременно", допълни Тодорова.

Тя посочи, че в някои европейски страни има положителни практики - стаи за кърмене на работното място. В някои български фирми също има такава възможност. 

"Смятам, че темата е важна и полезна и може да повдигне въпроса за това да се повиши подкрепата за кърмещите майки и да им се осигурят удобни места за кърмене във фирмите и административните сгради", обясни пред Topnovini.bg доброволният консултант.

До този момент асоциациата не разполага с информация дали има такава практика във фирмите в Югозападна България. 

Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана с различни инициативи в цялата страна. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама