Благоевград остана без дърва за огрев

17:58, 08 окт 15 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благоевград остана без дърва за огрев. В навечерието на отоплителния сезон складовете за дървен материал в града са празни, показа репортерска проверка на екипа ни.

Основната суровина за отопление липсва, а желаещите да се сдобият с такава са принудени да се записват в списъци и да чакат. Докога? И те не знаят.

Жители на областния град споделят, че преди години е имало изобилие от дърва за огрев. Тази година обаче не е така. Собствениците на складовете ги записват и не могат да отговорят на най-често задавания въпрос, а именно "Кога ще има дърва".

"Може след седмица, а може и след месец. Така ни казват собствениците", коментират благоевградчани. Един от собствениците на складове - Георги Евтимов обясни, че причината за създалата се ситуация е забраната да се добива дървен материал самостоятелно. Проблем създават и лошите пътища до горите, за които никой не се сеща.

"Зависими сме от времето. За това не можем да обещаем на хората, че утре ще им доставим дървата", обясни Евтимов.

“Забраниха ни контрабандната сеч, затова няма дърва. Да видим Бойко докога ще издържи на тази игра на нерви. Ако ни разхлаби малко въжето складовете веднага ще се напълнят. Камионите ни ги проверяват през 10 км по пътя, като че ли возим наркотици”, коментира собственикът на съседен склад.

Друг техен колега пък изтъкна още една причина за проблема. 70% от добитият дървен материал се изнася за Гърция. Въпреки забраната за износ на необработена дървесина. Там цената на един кубик е 90 евро без транспортните разходи, а тук нацепени дърва струват 85 лева на кубик.

Всеки ден през граничните пунктове "Илинден" и "Кулата" минават по около 500 камиона с дървен материал. Според наш източник клиент от Гърция пък поръчал още 1 000 камиона.

Югозападното държавно предприятие е предвидило да достави 300 000 кубика дърва за огрев на жителите на Благоевград, информира директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов и допълни, че до този момент са доставили около 30 000 кубика от суровината. Цената варира от 20 до 30 лева на кубик за иглолистна дървесина и от 30 до 40 лева за широколистна такава. 75 лева на кубик пък струва широколистната дървесина - метровка, предлагана от Държавното горско стопанство в Благоевград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама