Журналистът Христо Христов: Атентатът в Париж показва дълбок проблем със сблъсъка на ценностни системи

13:43, 16 ное 15 25 Topnovini Автор: Topnovini
"Атентатът в Париж е поредното трагично събитие, на което ние ставаме свидетели като съвременници на проблема с тероризма. Но това е един по-дълбок проблем -  сблъсъка на ценностни системи". Това каза пред Topnovini.bg разследващия журналист Христо Христов, който изнесе лекция в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Той допълни, че хората, които извършват терористична дейност очевидно не зачитат европейската цивилизация, цената на човешкия живот,  ценностната система на европейците.

"Това по един или друг начин има много близко отношение към една тоталитарна система, защото и тя не е зачитала тези неща. Разликата сега е, че това е на идеологическа и на верска основа. Проблемът е много сериозен в отношение на политиката, в която големите държави и големите политически играчи в момента имат към страните на Близкия Изток. Тази политика очевидно не е адекватна, за да се стигне до такива мащабни терористични действия", коментира Христов и допълни, че самият самият начин на терор показва, че терористите разчитат на страха, да всяват страх у хората, особено в такива напреднали демокрации като Франция.

Той посочи, че случилото се за французите не е само трагедия, а нещо трудно може да се преосмисли като факт, като реалност.

"Тези хора, които посягат и лишават други хора от живот по този брутален начин очевидно нямат никакви задръжки", допълни журналистът.

Според него трябва да се предприемат мерки, които да защитят европейските ценности, а не да се правят дребни политически сметки. Европейския съюз само констатира проблеми, смята той.