Кръстиха улица на Христо Бараковски - създал герба на Благоевград

14:19, 25 май 16 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преименуваха улица в Благоевград с решение на Общинския съвет.

Вместо "Петър Стоянов", тя ще носи името на един от най-ярките творци в региона - на художника и дърворезбар Христо Бараковски.

Бараковски е роден на днешния ден преди 80 години Той е автор на герба на Благоевград, изобразяващ кон, развял гривата си, под слънцето и пред бликащ минерален извор. 

Предложението за преименуване на улицата на името на покойния Христо Бараковски, бе направено от кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

В знак на уважение бележитият творец бе почетен от общинските съветници със ставане на крака и минута мълчание. Съпругата на Бараковски, която присъства на заседанието на местния парламент,  благодари сърдечно за оказаната признателност.

Христо Бараковские е един от най- утвърдените майстори на декоративна пластика и дърворезба в страната. Той е роден на 25 май 1936 година в Благоевград. Негово дело са пана и дървопластики, монтирани в Национална хуманитарна гимназия, Драматичен театър "Никола Вапцаров", Общината, Младежки дом, АУБ, Областна управа, ЮЗУ и други институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама