Калоян Ханджийски: Медиите в Благоевград са на общинска "хранилка"

07:21, 25 юни 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Калоян Ханджийски - икономист, председател на "Демократи за силна България" в Благоевград и общински съветник от листата на Реформаторски блок. Той бе кандидат за кмет на Благоевград по време на изборите за местна власт през октомври 2015 година. 

Калоян Ханджийски е първият местен парламентарист, който съди кметската администрация заради отказ от обществена информация, свързана с отдаване без търг или конкурс на 28 търговски обекта в централна градска част срещу сумата от 300 000 лева за 10-годишен период. Делото вече е в съдебна фаза. По същия случай е сезирана и Окръжната прокуратура в Благоевград. Предстои завеждане на второ дело за спонсориране на регионални и национални медии от бюджета на общинската хазна.

Защо решихте да искате съдебно възмездие?

Неотдавна поисках официално разсекретяване на договора между Общината и управата на цигареното дружество в Благоевград за отдаване без търг или конкурс на 28 обекта, предимно в ЦГЧ, в полза на "Лавка". Договорът е от 2012 година. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов отказва да ми предостви копие от документа с мотив, че по време на сключване на сделката, която е в края на 2012 година, не съм бил общински съветник. Това буди недоумение и е срещу правото на гражданите да бъдат информирани за решенията на кмета и неговия екип. За мен е известна причината защо този договор не става обществено достояние. И без да си юрист е видно, че е нарушен грубо Законът за обществените поръчки. Не е обявен търг. Не е изпълнено изцяло решението на бившия ОбС. Затова заведох делото. Лавките са отдадени за срок от 10 години, при това за смешната сума от 300 000 лева. Това е под 90 лева на будка в централна градска част. Лично аз познавам бизнесмени, които плащат по 800 лева наем за подобни търговски обекти в общинската хазна. Отделно от административното дело, което е следващата седмица, съм сезирал и прокуратурата в Благоевград. Очаквам всеки момент произнасяне по преписката.

Имате намерение и за процес по друг казус? 

Да. След финала на първото дело, ще поискам съдът да разгледа и реши, дали кметът и администрацията му, имат правно основание да кредитират регионални медии, дори и представителства на национални, с парите на всички данъкоплатци в Благоевградско. Два пъти входирах официално искане пред кметската администрация. Отговориха ми, че по сключваните договори за така нареченото информационно обслужване, има трета страна. Според градоначалника Камбитов и неговия екип, третата страна това е самата медия. Ако ръководството й не желае да се обнародва сумата по договора, то това остава скрита от обществото информация. Нека хората да знаят каква сума се разходва за информационно обслужване. Предварително разбрах, че от кабинета на Камбитов са предупредили журналистите за моето искане и те съответно послушно са скъсали уведомителните писма. Отговор са дали единствено от Българското национално радио и БТА. Междувременно разбрах, че аналогично дело водят и от предаването "Господари на ефира". Съдебният процес е на финалната права и се чака решение от административните магистрати в Благоевград. Медиите, които получават пари от Общината, срещу отразяване само на пиарски материали, са поне 35 на брой, а вече подозирам, че са повече. Кажете ми, това не е ли медийна закрила и прикриване на информации за корупционни схеми в общинската администрация?

Какво конкретно се прикрива, вие все пак сте част от местната власт?

Истината е, че не се казва открито как Благоевград затъва по време на това управление. Кметът се радва и на комфорт в Общинския съвет. Има квалифицирано мнозинство и съветниците около него и парламентарния шеф Радослав Тасков гласуват всички негови предложения, внесени в ОбС, независимо дали те са в полза или ущърб на всички хора в Благоевградско. Такъв е примерът с "Лавка", мога да изредя десетки други. Шири се шуро-баджанащината. В това число се толерират и фирми на общински съветници със строителни фирми. Сега те се облагодетелстват щедро от програмата за саниране на жилищните сгради, получават по втория начин обекти, като пречат на коректния бизнес да работи и печели почтено.      

Кажете повече за тези фирми?

Те се знаят в града. Неслучайно Благоевград е единственият в страната, в който цената, определена за санирането на сгради е най-висока. Приблизително четири пъти повече струват строителните дейности, при това с ниско качество материали. Има блокове в града, където фирмите калкулират по 200 лева на квадратен метър площ. Аз също съм санирал свое жилище и съм платил не повече от 40 лева на квадрат. Вече има сигнали и в ресорното министерство. Има жалби от страна на строителни предприемачи, които не са спечелили обществените поръчки, именно заради приятелските фирми на приближените до кмета бизнесмени. Вярвам, че истината скоро ще излезе наяве. 

Нека поговорим и за политика. Какви са нагласите в ДСБ в Благоевград, предвид предстоящите президентски избори?

Както всяка партия, се стягат редиците. На национално ниво е ясно, че участваме във формата Реформаторски блок. До дни утвърждаваме регионален координатор в Пиринско. В аванс - обединени сме около кандидатурата на Радко Тумбев от Разлог. Той е доказан наш активист и с голям опит в управлението. Два пъти е бил председател на ОбС. Предполагам, че той ще отговаря занапред за ДСБ на регионално ниво. Питайте ме кой ще е президент /смее се /

Кой ще е следващият ни президент?

Кандидатът на ГЕРБ, естесвено.  Смятам, че номинацията е Димитър Николов - настоящият кмет на Бургас. Даже вече усилено се работи за налагане на кандидатурата му.