Общински съветник осъди кмета Камбитов

08:48, 27 юли 16 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съветник в Благоевград и лидер на "Демократи за силна България" Калоян Ханджийски спечели дело срещу кмета на града Атанас Камбитов.

Той е първият местен парламентарист, който заведе дело в Административен съд заради отказ от обществена информация, свързана с отдаване без търг или конкурс на 28 търговски обекта в централна градска част на цигареното дружество в Благоевград срещу сумата от 300 000 лева за 10-годишен период. 

Съдия-докладчикът Ваня Вълкадинова излезе с решение, че отказът на кмета Камбитов е противозаконен и с решение се разпорежда копие от договора да бъде предоставен в 14-дневен срок. 

"Това е трето дело, което печеля срещу кмета Атанас Камбитов. Удовлетворен съм от съдебното решение, но въпреки всичко не вярвам, че градоначалникът ще го спази и ще ми предостави исканата обществена информация, която касае правото на информираност на всички хора в общината. Два пъти официално поисках достъп до параметрите на сделката - като гражданин и като общински съветник. И двата пъти ми бе отказано с голословни мотиви. За мен е известна причината защо този договор не става обществено достояние. Нарушен е Законът за обществените поръчки. Не е обявен търг. Затова заведох делото и разбира се спечелих на първа инстанция. Очаквам, че ще го обжалват, както стана с делото, заведено от предаването "Господари на ефира" по същия казус. Очаквам и прокуратурата да образува производство", коментира Калоян Ханджийски.   В мотивите си съдия Ваня Вълкадинова сочи, че отказът за достъп до обществена информация противоречи на материалния закон и неговата цел, поради което, следва да бъде отменен. Преписката да бъде върната на органа за ново произнасяне.   

"Разгледана по същество на основанията по чл. 146 вр. чл. 168, ал. 1 АПК, подадената жалба от Калоян Ханджийски, е основателна. Законодателят е въвел конкретни изисквания към съдържанието на заявлението за достъп с разпоредбата на ЗДОИ - да съдържа описание на исканата информация и да посочва предпочитаната форма за предоставяне на тази информация. В случая, молбата на Ханджийски съдържа всички реквизити, включително е посочена предпочитаната форма за предоставяне на исканата информация – копие на договора. Органът е бил длъжен да се произнесе по същество на съдържащото се в нея искане за предоставяне на копие от договора между Община Благоевград и дружеството, носещо търговското название "Лавка", се казва в решението на административния магистрат Вълкадинова.

Предишните две дела, спечелени от местния парламентарист и лидер на ДСБ - Калоян Ханджийски, са срещу наказателни постановления за глоби в размер на 3000 лева, издадени от администрацията на кмета Атанас Камбитов за агитационни материали по време на парламентарните избори и на вота за Европейски парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама