Млади воеводи се заклеха пред гроба на Тодор Александров

12:58, 28 авг 16 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ВМРО и други патриотични организации отбелязаха 92 години от убийството на воеводата Тодор Александров.

Ритуалното тържество е в село Сугарево, над Рожен, където е гробът на революционера и герой на Пиринска Македония.

Пред храм "Свети Илия", пазещ мощите на Александров, се събраха стотици млади и възрастни.

Сред официалните гости бяха лидерът на ВМРО и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, общественици историци и много хора от страната и съседна Македония.

По позната вече традиция, младите членове, постъпили в организацията, положиха клетва за вярност и служба в полза на съотечествениците си.

Неотдавна евродепутатът Джамбазки и санданският народен представител от ВМРО Атанас Стоянов заявиха в Благоевград, че са направили предложение, гробът на Тодор Александров и параклисът до него, да бъдат обявени за паметници на културата.

Тодор Александров е най-успешният лидер на ВМРО. Под негово ръководство четници превземат Кукуш и го предават на настъпващите български военни части по време на Балканската война.

Патриотът е убит на 31 август 1924 година. И до ден днешен разследването не е изяснило кой всъщност е поръчал убийството му. Негова е безсмъртната фраза "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама