Благоевградчани отбелязаха 9 септември

18:39, 09 сеп 16 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалистите в Благоевград отбелязаха с редица мероприятия 72 години от 9-септемврийската революция у нас.

Цялото общинско и областно ръководство на партията поднесе цветя и се поклони пред паметника на Димитър Благоев - Дядото, който е и патрон на града.

В тържествената церемония се включиха и много симпатизанти на червената партия в Благоевград, водени от председателя Николай Бошкилов.

Кулминацията на честването се състоя на мемориала "Братската могила" в парк "Ловен дом", където бе изнесена програма в знак на признателност към героите в освободителното движение. На тържеството бяха и ветерани от войните от Благоевград и региона.

По време на литературно-музикална програма бяха припомнени и факти от събитията на 9 септември 1944 година.

В ранната сутрин на 9 септември 1944 година извънредна емисия по радиото известява гражданите на Царство България, че страната ни има ново правителство, начело с Кимон Георгиев. 

Малко преди 6.30 часа премиерът изчита в ефир от името на Отечествения фронт кратка прокламация, в която описва катастрофалното положение, в което се намира държавата благодарение на съюзничеството с нацистка Германия.

Новият кабинет обещава да нареди България на страната на антихитлеристката коалиция и така. Навлизането на съветската армия в страната е на 8 септември сутринта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама