Благоевградски журналисти в Европейския парламент

16:23, 28 сеп 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналисти от Благоевград и студенти от Русенския университет опознаха европейските институции по покана на евродепутата Мария Габриел. 

За активната си работа като европейски парламентарист, преди броени дни Мария Габриел бе определена за един от най-влиятелните евродепутати в класацията Топ 25 на авторитетната организация Вотуоч, наблюдаваща пряко работата на членовете на Европейския парламент. 

Вторият ден от визитата в Брюксел предостави възможност на журналистите и студентите да се срещнат с ключови фигури от Групата на ЕНП в Европейския парламент. 

Във фокуса на дискусията с председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер бяха темите за бежанската и миграционна криза, борбата с тероризма, сигурността, конфликтите в съседните на Европа страни, Брекзит, възможностите за младите хора. 

Разговорът с Кристиан Преда - координатор на Групата на ЕНП в Комисията по външни работи, засегна въпроси, свързани пряко с интересите на България и Румъния. Фокусът падна на Вишеградската четворка, Шенген, еврозоната, визите за Канада, общата селскостопанска политика. В контекст на външната политика стана ясно, че е необходимо засилване видимостта на действията на ЕС и по-тясно сътрудничество с третите страни. 

Нелегалната миграция, конфликтът в Сирия и на африканския континент, борбата с тероризма, трафикът на хора са малка част от темите, които бяха обект на разискване с координатора на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер.

Холмайер обърна специално внимание на пресечните точки между миграцията, организираната престъпност, тероризма и трафика на хора. Групировки злоупотребяват с мигрантските вълни и някои от имащите право на убежище го използват с терористични цели. Според нея ако си затворим очите за сложните връзки между организираната престъпност и трафика на хора, рискуваме проектирането на ситуации като настоящата в Конго. 

В среща с експерти от „Бюджет и човешки ресурси" в кабинета на комисар Кристалина Георгиева бяха представени портфейла на комисаря и основните правомощията на Комисията при определяне бюджета на ЕС. Интерес за студентите представляваха стажантските програми към ЕК и програмата за кандидатстване за работа EPSO. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама