Залесяват бадемови гори в Сандански

13:36, 06 окт 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови 1030 декара ще бъдат залесени до края на есента на територията на Югозападното държавно предприятие. 

Над 43 500 тополови фиданки, отгледани в горските разсадници на предприятието, са подготвени за предстоящата кампания. 

По-големите залесявания са в районите на горските стопанства в Сандански, Гоце Делчев, Петрич и София.

"На площ от 130 декара в района на Кресна предвиждаме залесяване с дъбови семена, като за целта са събрани 500 килограма жълъди. Върху опожарени площи в района на Брезник и в територии, в които естественото възобновяване е затруднено, ще се залесява с черен бор, а в района на Гърмен с бял бор. Интересно е и залесяването със семена от бадем на площ от 50 декара в Сандански, което се прави за първи път", коментира инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП.

В момента се провеждат процедурите за възлагане на дейностите по подготовка на почвата и залесяване догодина. Планирани са над 4100 декара, като най-сериозно ще се работи в Осоговската планина, където има най-много съхнещи култури в резултат на нападение от върхов корояд.  

Около 7 тона дъбови семена и 1300 килограма семена от бук, акация, бреза, явор, кестен, липа и други широколистни видове, се очаква да бъдат събрани тази есен. От тях ще бъдат произведени близо 3 милиона фиданки, с които ще се залесява през следващите години.

През пролетната кампания бяха засадени над 3000 декара, с което общата площ на новите насаждения до края на годината се очертава да достигне повече от 4000 декара. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама