Благоевградският кмет избран в Асоциацията на франкофоните

11:54, 19 окт 16 / Политика 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов бе избран за член на Международната Асоциация на кметовете франкофони.

Решението е взето по време на Общо събрание на Международната асоциация, проведено в Бейрут. 

Присъединяването на Камбитов към семейството на кметовете франкофони е недвусмислена индикация за добрата съвместна работа между двете страни, както и за успеха, който бележи възроденият в Благоевград фестивал „Франкофоли".

Асоциацията е основана през 1979 година. Първоначалната идея е, чрез Асоциацията да бъдат обединени кметове, говорещи френски език. С течение на времето организацията започва да обединява кметове от различни страни, целящи да подобрят стандарта на живот в своите населени места. Всички членове в асоциацията споделят ценности, култура и общи възгледи за развитието на своите общини.

Идеята за учредяване на Асоциацията е на кметовете на Париж и Квебек - Жак Ширак и Жан Пелтие. 

През 2014 година за президент на организацията е избрана Ан Идалго, кмет на Париж. В момента тя продължава да ръководи успешно Асоциацията, в която към 2015 година са регистрирани над 270 членове. 

Сред страните-членки на Асоциацията са Белгия, Бразилия, Камерун, Мароко, Молдова, Унгария Виетнам, Италия,Румъния. Благоевград е втората българска община, която реално е член на Асоциацията, след София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама