Лиляна Павлова представи проучване за Кресненското дефиле

13:56, 05 дек 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителният министър в оставка Лиляна Павлова се включи в обществено обсъждане в Благоевград на нагласите на хората относно бъдещото изграждане на ЛОТ-3 на АМ "Струма", касаещ участъка от Симитли до Кресна.

По казуса бе отчетено проучване на социологическа агенция и бяха посочени четири евентуални варианта за проектиране на трасето.

"За нас беше важно да направим това проучване, реализирано от "Екзакта рисърч груп“, за да видим какви са наболелите въпроси по темата, така че ние, от министерството и кметовете, да може да отговорим адекватно на въпросите на хората", каза Лиляна Павлова. 

"Решаването на проблема и завършването на проекта за изграждането на магистралата през Кресненското дефиле доскоро е наричан „ябълка на раздора”. Днес вече смятам, че говорим за успешно приключване на въпроса и ще успеем още от следващата година да започне изграждането на най-тежките и драматични 20 километра от магистралата, защото, както знаете, в Кресненското дефиле са концентрирани на най-много ПТП-та и загинали. Участъкът през, който ще минава ЛОТ 3, е много красив и богат на уникална природа, затова трябва да се намери най-доброто решение, както за хората, така и за природата.расето, което трябва да отговаря на определени критерии – технически, екологически, финансови и други", обясни Павлова. 

"Има компромисно решение, което удовлетворява изисквания на всички страни участници в процеса, като същевременно е безопасно за строителство, експлоатация и щадящо околната среда. Това е вариантът с изграждане на алтернативно трасе, което заобикаля дефилето за движещите се по посока Кулата – Благоевград и запазване на съществуващия път за пътуващите в обратна посока. Това е най-оптималният вариант за преминаване. Съществуващият път ще бъде запазен, като същевременно се направят инвестиции в подобряване на инфраструктурата за изправяне на завои и разширяване, включително и допълнителни мерки за предпазване на животните по трасето", каза Павлова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама