Благоевградските социалисти честват 103 години

07:49, 14 дек 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди 103 години пощенски служител от село Рила – Васил Чалашканов, увлечен от идеята за социална справедливост, поставя началото на социалистическата организация в Горна Джумая. 

Със своите съпартийци Васил Коритаров, Борис Костов, Георги Пощальона, Сотир Топузлийски и Тодор Демиревски учредяват на 13 декември 1913 година в кръчмата кафене на Георги Мечкаров партийна организация.   Героизмът и саможертвата бележат участието на горноджумайските социалисти в Септемврийското въстание и в годините на антифашистката борба. Съзиданието и професионализмът на следващите поколения след 9 септември 1944 година са в основата на превръщането на града и общината в икономически и културен център за десетилетия наред.

В годините след 1989 година социалистите от Благоевград продължават да са сред най- активните радетели за общочовешките ценности за свобода, демокрация и социална справедливост, които отстояват както в местното самоуправление, така и на национално ниво.   Днес отбелязваме 103 годишни от началото на организираното социалистическо движение в Благоевград. Като неразделна част от 125 годишнината на Българската социалистическа партия и пътят на Благоевградската партийна организация е дълъг и труден, но винаги в посока на отстояването на правото на работа и стремежа за по- добър социален и достоен живот”, заяви областният и общински председател на БСП Николай Бошкилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама