Засилени мерки срещу птичи грип в Пиринско

16:29, 04 яну 17 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Бисер Михайлов проведе заседание на Областната епизоотична комисия В Благоевград във връзка с установени огнища на инфлуенца по птиците.

Д-р Григоров, който е шеф на отдел „Здравеопазване на животните“ и главен епизотолог в Областна дирекция по безопасност на храните в града, запозна присъстващите с актуалната епизоотична обстановка на територията на страната. 

Според думите му първото констатирано огнище на болестта е било на 16 декември във Видин.

Областният управител нареди на кметовете на общини да се свикат общинските епизоотични комисии, които да набележат мерки за предотвратяване на проникването на инфлуенца на територията на населените места и забрани провеждането на пазари, тържища и изложби на птици в Пиринско.

В заповедта на губернатора се сочи да бъде засилен надзорът при дивите птици, в сътрудничество с орнитоложките дружества, ловните сдружения, Югозападно държавно предприятие и Регионална инспекция по горите Благоевград. 

Подобряване на мерките за биосигурност в стопанствата за птици и засилване на надзора и извършването на клинични прегледи, вземане на проби и проверки на биосигурността от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, която да проведе и информационна кампания за собствениците на домашни птици.      

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама