Две шествия в Благоевград за 3 март

15:33, 03 мар 17 25 499 Шрифт:
Автор:

Националният флаг бе издигнат на площад "Македония", където се събраха две празнични шествия, едното по улица "Трети март" и второто, водено от ученици на всички благоевградски училища.

Зоупокойна молитва за успокоение на душите на загиналите български и руски войници отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

"3 март е българският Великден. Ден на признателност, на почит, повод, причина за гордост, за вярност към корени и народ. Народ, притежаващ вековен род, имащ силна е непоклатима вяра, език. Такъв народ не може да бъде роб", заяви пред стотици благоевградчани кметът Атанас Камбитов.

За Пиринска Македония 3-ти март е и радост и болка. Отделени от родината, като майка от дете, игото и борбата продължават и след тази бележита дата.

"Пред нас не стои въпросът – Има ли робство, тук, където хиляди майки са губили синовете си, където мъже са бранили бащина къща, където сестри за последно са прегръщали братя, деца оставяли сираци, подобна тема не може да има. Тя е оскърбление, тя е обида към паметта на тези, които почитаме.

3-ти март и 5-ти октомври – за тези дати има една единствена дума – Освобождение", изтъкна Камбитов и призова да не се забравя подвига на хилядите руски войници-освободители.

В празничния ден бяха положение венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Поздрав към съгражданите отправиха певците и танцьорите от Ансамбъл „Пирин“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама