На конски Великден край Разлог зимата си тръгва

14:47, 04 мар 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тодоровден в Бачево се нарича още Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, Тудурица. Според преданието, на този ден Свети Тодор забил копието си в земята, вързал за него коня си и отишъл при Бога да моли за лято. В българската култура е широко разпространена идеята за Свети Тодор, който е покровител на конете и зад гърба си носи лятото, а назад остават трудните, студени дни.

Понеже Тодоровден е празник на селото, освен захранването на конете и кушиите, снахите се поклониха три пъти на свекървите си, колкото по-дълбок е поклонът, толкова повече натежат през есента класовете със зърно, гласи поверието.

Бачево е утвърден център за развитие на конен спорт и туризъм и събира стотици туристи от цялата страна и чужбина. С традиционните конски кушии и съпътстващи обичаи, го правят атрактивна туристическа дестинация. За местните жители Тодоровден е един от най-почитаните и зрелищни празници. Празнуването му от дълбока древност слави името на Бачево и символизира любовта на хората към конете и природата.

Обредите при посрещане на своя празник, жителите на с. Бачево изпълняват с много емоция и трепет. Месят се ритуални хлябове, на които са изобразени фигури на коне, конска глава, конско копито. Освещават се в църква и се раздават за здраве на близки и съседи, като част от хляба се дава и на конете.

Традиционно както всяка година, днес Тодоровден в Бачево започна със Света литургия в църквата "Свети Димитър" за здраве на жителите и конете. Малко преди захранването на конете, бе изпълнен обичаят „Поклон пред свекървите”, след което към 11 часа според обичая конете бяха захранени с пита, сол, чесън, царевица. На сцената се изявиха местни певчески групи, а по обяд в м. "Власовица” над селото всички се стекоха да наблюдават традиционните кушии. И макар селото да се намира в подножието на Рила планина, конете бягаха на фона на величествените снежни върхове на северен Пирин.

В кушиите участваха както любители, така и професионалисти от школите за езда, намиращи се в района. След кушиите се провеждат и традиционните за Конски Великден теглене на каруци с дърва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама