• Снимка: Пресцентър

В открития урок за значението на пчелите и ползите за здравето при консумацията на мед и пчелни продукти се включиха три паралелки четвъртокласници в 7 СУ "Кузман Шапкарев".  

С кратка презентация евродепутатът Габриел пренесе децата във вълнуващия свят на пчелите, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, за важността на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. 

По достъпен за децата начин тя представи ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията - плодове, зеленчуци и зърнени култури и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели. 

Особено впечатление на децата направи факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни. 

Пчеларите Венета Ифандиева, председател на общинския пчеларски съюз в Благоевград, координатор за Югозападна България и член на УС на Националното сдружение на пчеларите, пчеларите Христо Михалков и Станислав Габеров привлякоха вниманието на четвъртокласниците върху технологията на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с жив интерес разгледаха пчелни продукти. 

В специална за кампанията кръстословица учениците показаха какво са научили в открития урок, като за всеки верен отговор получаваха книжка на европейска тематика. Голямо оживление настана, когато евродепутатът Мария Габриел предостави възможност на децата да облекат истински защитни пчеларски облекла. 

 

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно