Боян Петров и Андрей Ковачев: АМ „Струма” извън дефилето, трябва да ни чуят

15:55, 01 апр 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Целият трафик трябва да се изнесе извън Кресненското дефиле, правителството трябва да ни чуе, призоваха екологът Андрей Ковачев и алпинистът Боян Петров, съобщи БГНЕС.

Екологът Андрей Ковачев и алпинистът Боян Петров бяха гости на откриването на "Рафтинг и каяк сезон 2017", провело се успоредно с първото издание на "OUTDOOR аnd WHITE WATER FEST"- фестивал на екстремните спортове и активния отдих. Той стартира днес на входа на Кресненското дефиле, разкрита бе и подписка за изваждане трафика извън дефилето.

Представителят на Кампанията за спасяване на Кресненско дефиле и най-добрият наш алпинист и „Мъж на годината-2016” коментираха последния предложен вариант от Пътната агенция за трасето на ЛОТ 3.2. на АМ „Струма”. А то е половината трафик - еднопосочно в посока Кресна да остане в дефилето, а другата половина - горе през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани.

„Тук сме с Андрей седем месеца и осем дни след катастрофата на 23 август м.г., нищо не се е променило, транзитният поток е все така силен. Пътната агенция все повече иска да реализира техния вариант - половината автомагистрала тук, другата - горе. Нашите цели са да изнесем целия транзитен поток горе - под Пирин, за да остане дефилето място за рафтинг, за екологичен туризъм, за местните хора, за да използват тази даденост - най богатото място в цяла България”, каза Боян Петров. Според него на квадратен километър тук има над 3 000 вида животни, друго такова място в Европа няма. „Имаме подписка, от нас зависи това дефиле да остане такова, каквото го познавам от 1989 г., а не както сега с трафик и интереси”, допълни Боян. Според него правителството трябва да бъде убедено, да направи това, което искат те и местните хора.

„Този месец трябва да излезе оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС-б.р./, там ще бъде записано какво мисли държавата, кой вариант за магистралата тя е избрала. Сега е моментът да натиснем държавата, за да мине магистралата по начин, който ще спаси дефилето. Остане ли половината трафик тук - рано или късно в дефилето ще се строи. Ще се сриват склонове, в реката ще падат остри камъни. Единственият начин да се спаси дефилето и природата, туризмът и рафтингът, да няма повече катастрофи е, целят трафик, цялата магистрала да бъде извън него. Всичко останало е приказки, затова подписвайте се. Просто помогнете”, призова Андрей Ковачев.

Фестивалът на екстремните спортове бе открит днес и от община Кресна, след като това стори миналата седмица община Симитли.

Край „Правия” тунел в дефилето програмата започна с изпълнения на самодейци, община Кресна бе разположила щанд за традиционни местни тестени произведения, биопродукти и др. Рафтинг-гидове демонстрираха обръщането на лодки, присъстващите рафтъри от страната и Румъния участваха в спускания с рафтинг и каяци, състезания, игри и много изненади.

Останалите атрактивните акценти бяха катерене, парапланеризъм, ендуро, рафтинг, пейнтбол, стрeлба с лък, туристически каяци, слаклайн, спортна екипировка и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама