48 горски пожара за три месеца в Благоевградско

07:17, 05 апр 17 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината до момента на територията на Югозападното държавно предприятие са възникнали 48 пожара.

Повечето от тях са регистрирани само през последните десет дни, като основната причина е човешка небрежност от земеделски стопани при палене на стърнища и почистване на сухи треви в близост до горски масиви.

Засегнати са 1456 декара горски площи, от които 639 декара широколистни гори, 328 декара - иглолистни насаждения и останалите - сухи треви и храсти. 

В резултат от изградената система за превенция и ранното откриване на пожарите, специализираните екипи на предприятието съвместно с противопожарните служби са реагирали бързо, като своевременно са потушили пламъците и са предотвратили сериозни щети, информират от ЮЗДП.

До края на тази година ще бъдат доставени нови 10 термокамери за видеонаблюдение в горски територии и общият им брой вече ще е 19.

Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено, напомнят от горското ведомство.

При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лева.

Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама