Следващата година избират строител на тунел "Железница"

17:38, 26 май 17 25 1158 Шрифт:
Автор:

До края на февруари 2018 година се предвижда да бъде избран изпълнител за проектиране и строителство на тунел „Железница“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на питане на народните представители от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Динев, Александър Мацурев, Стефан Апостолов и Димитър Гамишев колко е забавянето по процедурата по строителството на ЛОТ 3.2 – Крупник – Кресна, ще се прави ли нов търг, до какъв етап е най-проблемният участък Кресненското дефиле и няма ли да доведе до загуба на средства и дори да се връщат такива за цялата автомагистрала.

За проектирането и строителството на тунела е обявена открита процедура, която в началото на април тази година е прекратена с решение на Управителния съвет на АПИ, което е наложило в най-кратък срок документацията да бъде актуализирана и обществената поръчка – обявена отново. 

Работи се по изготвянето на нови тръжни документи, като се предвижда обектът да бъде разделен на три подучастъка. За всеки един от тях ще бъде избран съответен изпълнител. Министър Нанков коментира, че заложените в графика срокове са оптимизирани така, че строителството на автомагистрала „Струма” да приключи във времевата рамка на програмния период, а именно декември 2023 г. За най-сложния участък както от техническа, така и от екологична гледна точка – Кресненското дефиле до този момент не е обявена тръжна процедура.

Планирано е края на 2017 г. тръжните процедури за избор на изпълнител на строителството и за строителен надзор да бъдат обявени и до средата на 2018 г. да има избрани изпълнители за обект: АМ „Струма“ Лот 3.2, в случай че няма обжалване на някоя процедура. 

За Лот 3.1. „Благоевград – Крупник“ и Лот 3.3. „Кресна – Сандански“ има проведени процедури и сключени договори за проектиране и строителство и строителен надзор. По обектите се работи съобразно сроковете, заложени договорите.

„При спазване на заложените срокове в графика, т.е. без продължителни и необосновани обжалвания на решенията, взети от съответните институции, имащи отношение към изграждането на АМ „Струма“ Лот 3.2, строителството на обекта реално е напълно възможно да приключи до края на програмния период без да губим европейски средства, респективно –  да оползотворим финансовия ресурс по оперативната програма”, категоричен бе министър Нанков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама