"Звездите на театъра" окупираха Разлог

07:53, 25 юни 17 25 730 Шрифт:
Автор:

Церемонията по посрещане на звездите, начело с кмета Красимир Герчев, бе пред градското читалище.

По традиция обичани актьори, познати на публиката от театралните сцени и киното, преминаха по червения килим.

Веднага след това е и първата постановка - "Солунските съзаклятници", от Георги Данаилов. Режисьор е Стоян Радев, а в ролите са Руси Чанев, Леонид Йовчев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Благовест Благоев.

Солунските атентати са извършени през периода 15-17 април стар стил (нов стил 28-30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Членовете на групата сами се наричат „гемиджии" и се определят като хора, простили се вече с живота си, и пуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите.

Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк", френският кораб „Гвадалкивир", прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама