Доц. Тенева, БСП: Българското училище продължава да възпроизвежда неравенства

11:45, 11 окт 17 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На провелата се вчера дискусия „За делника на образованието”, организирана от Областния съвет на БСП Благоевград се събраха учители, директори и преподаватели от целия регион.

Те успяха да зададат своите въпроси и да коментират какви трудности срещат в малките населени места  пред Народния представител ПГ БСП за България и преподавател в УНСС- Николай Цонков и пред доц. Атанаска Тенева, която е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП.

Народният представител Николай Цонков коментира, че е от влизането на новия закон за предучилищното и училищно образование, всички учителите и директори дори и  от област Благоевград се срещат с редица трудности .

Бих искал да маркирам някои проблеми, които се забелязват . На първо място ще отбележа образователните стандарти, които  трябваше да бъдат приети още с влизането на закона.  Но все още голяма част от тях не са разработени. Пример за това е наредбата за физическата среда. Механизма за финансиране на училищата. Очевидно той не работи  и  трябва да бъде променен, още повече в началното образование и подмяната на завършващите ученици. Този проблем  създава изключително много трудности на общините, и поради този факт много училища бяха затворени. Бих искал да чуя вашето мнение относно  учебните програми,  учебното съдържание на учебниците и такива ли трябва да бъдат те? Възникват нормални въпроси и бихме искали да чуем как могат според вас те да бъдат решени.”- коментира Николай Цонков.

Доц. Тенева заяви, че през новият закон и това което се случва днес в българското  училище, се забелязва продължаване една отдавна констатирана от социолозите тенденция, че  училището продължава да възпроизвежда неравенства. „Всички си спомняме скандала от това лято с различните видове учебници . Проблемът с неравенството е свързан ако щете и с достъпа до училище.”- сподели тя.

Бих искала да подчертая темата на рейда на Българската Социалистическа Партия за „Делника на образованието”, тъй като преди началото на учебната година всички колеги , с които разговарях, директори, учители, работещи в сферата на образованието, казваха, че основното предизвикателство  е постановление 737 –  за достъпа до  училищно образование и обхвата на децата в училище. „ – заяви тя.

Аз бих казала, че ние имаме проблем- политически,  стратегически и свързан със сигурността за обхвата на децата. „- бе категорична доц. Атанаска Тенева

Удовлетворена съм, че на тази среща виждам не само представители на началните училища, детските градини и висшите училища , а виждам представители и на местната власт и партийните ръководства. Това показва ,че проблемите на делника на българското училище вълнуват не само дейците на образованието, а са съществен приоритет и на Българската Социалистическа Партия.”- отбеляза  доц. Тенева.

Доц. Тенева сподели пред аудиторията, че когато Изпълнителното бюро на БСП е обсъждало проблемите в образованието преди началото на новата учебна година, една от основните тези е била за разпределяне и поемане на отговорностите на различните равнища на управление.

Ако на национално равнище законът е готов и имаме претенции към стандартите, към учебното съдържание, към нормативната уредба като цяло, то възниква въпроса какво се случва с прехвърлянето на собствеността, да речем на професионалните гимназии. Какво се случва с професионалното образование и обучение? Държавата през закона делегира отговорности на местната власт , но създадени ли са условия към октомври 2017 г да се поемат тези отговорности ?”- бе категорична тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама