Близо 2000 души преминаха през безплатни медицински прегледи

17:00, 18 ное 17 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на общо 24 дни, 7 медицински екипа прегледаха близо 2 000 души на възраст над 60 години. Медицинските прегледи бяха осъществени в четири тютюнопроизводителни региона в страната.

Квалифицираните лекарски грижи са част от програмата „Забавно лято, Грижовна есен” и се осъществиха в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково, обхващайки 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово,  Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани. Седем екипа, които включват кардиолози, ендокринолози, ортопеди, невролози, офталмолози и уролози извършиха безплатни прегледи за лица над 60-годишна възраст, с подкрепата на местната администрация. 27 души вече са посетили различните специалисти на място в София. Предстои да бъдат проведени още прегледи в Александровска болница, въпреки затрудненията на пациентите да пътуват до София за прегледи и престой в болницата. Достъпът на възрастните хора в малки населени места до специализирани медицински услуги е затруднен, а причините затова са ограниченият брой медицински специалисти в малките населени места, недостигът на средства за транспорт до по-големи градове, както и липсата на достатъчно направления по НЗОК.

Представители на местната администрация, оказващи съдействие при координацията на програмата, съобщават: „В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение.”  

Медицинските прегледи и изследвания се провеждат  в съответствие с едно от направленията от дългосрочната устойчива програма - „Забавно лято, грижовна есен”, която се осъществява за трета поредна година.

През летните месеци проектът „Забавно лято, грижовна есен“ традиционно поставя акцент върху създаването на възможности за деца от различни възрастови групи в ученическа възраст да придобият различни знания и умения, като им се осигурява ангажираност през летните месеци и така се адресира и нуждата от превенцията на детския труд в тютюнопроизводителните общности..  Над 600 деца на възраст между 6 и 14 години се включиха в лятната приключенско-образователна академия през 2017г.

Тази година за първи път се проведе и трети панел с дейности на програмата, насочен към подготовка на млади предприемачи за стартиране на бизнес. Новите активности от инициативата са разработени и адаптирани за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони с цел да им бъде дадена възможност за създаване, развиване и реализация на собствен бизнес план.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама