Уникален огнен кръст от буркани с мед озари благоевградската църква

13:30, 09 фев 18 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици буркани с мед бяха наредени под формата на кръст в благоевградския храм "Въведение Богородично" за празника на Свети Харалампий, който почитаме днес. В храмовете в страната още от снощи хората оставиха буркани с мед, за да бъдат осветени, предаде БНТ.

Светецът е считан за покровител на пчеларите. Вярва се, че осветения мед притежава лечебни свойства. Свещи, прикрепени към бурканите с мед, горяха по време на освещаването на пчелния продукт в благоевградския храм. 

Празникът почетоха както пчеларите, така и хора, донесли буркан с мед за здраве. С осветения мед по традиция се захранват пчелите в кошерите, за да бъдат здрави. Пчеларите посъветваха да консумираме мед, дори когато не сме болни, а не да го търсим едва когато имаме проблеми със здравето.

Когато денят на Св. Харалампий съвпадне със Събота Месопустна – Задушница, тогава службата му се извършва в петък същата седмица, за да не се смесва паметта на свещеномъченика с почитта към нашите близки покойници. По този повод на днешния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. Освещава се и пчелният мед от новата реколта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама