Съдебни охранители: Искаме заплащане като на полицаите

15:30, 20 фев 18 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втори протест на служителите на "Съдебна охрана" се проведе днес пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. 

Близо 30-на служители протестираха с плакати срещу налаганото разделение в Сектор "Сигурност", предаде БГНЕС. Първият протест с искане за изравняване заплащането на всички служители в сектора, се проведе на 31 януари. 

„Искаме изравняване на заплащането ни с това на полицаите, ще продължим до последно, този път сме решили да не се отказваме, ще се борим до край за исканията си”, каза Гаврил Митушев, председател на синдикалната организация към Окръжен съд-Благоевград. 

Според него съдебните охранители и полицаите работят по един закон - този за МВР и според който заплатата се формира по един и същи начин. Пределно ясни са какви са стъпките и добавките. „Те го направиха обаче така, че на едните началната „стъпка” е със 100 лв. отгоре над нашата. Това го направи правителството, знаете как - премиерът извади от „джоба” 100 милиона и ги даде на полицаите, само и само да има мир”, добави Митушев. 

Според него на тях им трябват 20 милиона, но след среща министърът на финансите им обещал 1.5 милиона, което е крайно недостатъчно. „Заплатата ми след 5-процентното увеличение е 719 лв., имам шест години стаж, недостатъчно е, но се опитвам да се справя”, каза един от младите служители. 

„Условията ни на труд са същите както на колегите от МВР, работим по един закон, редно е и заплащането да е еднакво. Разделението лично мен ме обижда, условията ни са тежки, работим със задържани - контингентът е еднакъв с този на колегите от МВР, възнаграждението трябва да ни удовлетворява”, каза Цветина Соколарска.

Протестиращите отправят исканията си към Министерството на правосъдието, към Министерски съвет и към финансовия министър Владислав Горанов и настояват увеличението на възнагражденията и на бюджета на Главна дирекция "Охрана" да бъдат включени още тази година в Бюджет 2018.

Друго искане е отпускане на допълнителни щатни бройки за покриване на всички съдилища и прокуратури в страната. В затворите не достигат близо 300 души, а в страната има съдебни сгради с един човек охрана.

Национален протест под надслов „Европа и за нас“ ще се проведе пред сградата на Министерството на правосъдието на 24 февруари. Освен в Благоевград, днес протести има и в областите Смолян, Перник, Русе и Ямбол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама