37 години затвор за лекарска фамилия заради смъртта на бодигард от Дупница

12:05, 16 мар 18 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

37 години затвор за убийството на приближения до братя Галеви Николай Радев с прякора Отвертката. Решението е на Кюстендилския окръжен съд. След 4-годишна съдебна сага трима лекари от една фамилия отиват в затвора.

Случаят е от 2014 г., когато след спречкване в заведение в Дупница издъхва Николай Радев. От самото начало на процеса защитата на лекарите пледира неизбежна отбрана. Близките на Радев обаче са категорични, че става въпрос за умишлено убийство.

За първи път от началото на процеса двете страни проговарят пред камера.

11 март 2014 година вечерта 19-годишната тогава Владимира Карастоянова вечеря с приятелка в заведение в Дупница. Влиза Николай Радев, известен в града с прякор Отвертката. 

„Влезе с неприлични жестове към мен, с обиди, крещеше пред всички в заведението, че няма да си тръгна от това място здрава”, разказва Владимира Карастоянова. Обяснява още, че е била подлагана на постоянен тормоз от Радев в продължение на две години. Запознали се във Facebook. Имали кратка кореспонденция. Предложил й  интимни отношения, но тя отказала, разказва Владимира пред NOVA.

„Може би това го подразни и започна да проявява агресия. В началото се започна с обидни думи, заплахи. След това е имало случаи, в които ме е дърпал за косата в дискотека. Лятото се е случвало в басейна до парка да ме тегли по земята, да се прибирам с кървящи рани. Удрял ме е, лицето ми дори, имала съм синини, ръцете и краката, те са били безброй много такива случаи, в квартални кафенета, в центъра, в дискотеките. Охраната се обръщаше на другата страна”, разказва Владимира.

Дядо й - доктор Владимир Карастоянов - получава 9 години затвор за убийството на Отвертката. Той е и вещото лице, благодарение на чиито експертизи са осъдени близки до братя Галеви, сред които и убитият Николай Радев.

„Познавам го още от началото на неговата кариера в групировката. Той беше изключително агресивен и известен в самата група. Те се бояха от неговата жестокост и агресивност. Изявяваше се като приемник след липсата на Братя Галеви да изпълнява техните функции. Аз затънах в обсега на тези хора понеже дълги години бях вещо лице по безкрайните побоища на тази групировка. И започнаха инцидентите с моето семейство, не само върху Владимира, тероризираха малкия ми син Иван, по мен плюеха, псуваха”, разказва доктор Владимир Карастоянов.

„Дядо ми започна да подава сигнали до полицията и прокуратурата, но резултат нямаше никакъв”, разказва Владимира. „Той продължи да ме тормози и да заплашва. Буквално не бях излизала от месеци, когато се случи инцидентът в „Колата”. Аз исках просто да си тръгна от заведението, в много случаи не съм си тръгвала здрава, казах му, че не искам да разговарям с него и искам да си тръгна. Той не ме пусна, каза да извикам баща ми. Аз звъннах на баща ми, просто да дойде да ме прибере, не да се сбие с него”, разказва Владимира.

„Тя ми звънна и каза: „Тате, имам голям проблем, ела бързо до „Колата”. Сигурно за около две минути съм отишъл там, за да я защитя. Нещата се развиха по-бързо отколкото аз очаквах, защото Николай Радев ме причака още на паркинга на въпросното заведение. Зарита колата и започна да ме обижда с думи, които няма как да кажа по телевизията”, разказва Николай Карастоянов, баща на Владимира.„Помолих го да не се занимава повече с дъщеря ми, да я остави на мира, въобще да не се занимава с нашето семейство. Той продължи да ни обижда, сигурно 10-ина минути".

"Когато баща ми дойде, той започна да го ругае и него, наричайки го с отвратителни имена. Баща ми е известен лекар, зъболекар, с репутация на 70 години, това подейства страшно унизително. И видях, че нещо проблясва в ръката му и знаейки какъв му е прякорът и как действа, защото съм виждал много хора, пребити от него в болницата, обикновено намушкани от него с шило или отвертка, затова му казват Отвертката”, разказва Николай Карастоянов. 

„Просто стихийно се понесох към него и се спънахме и паднахме във витрината. Прободох се. Буквално замръзнахме, видях, че има много стъкла, паднал човек в кръв", спомя си той.

"Рефлексно като лекар го вдигнах и го избутах далече от нас. И решихме да си тръгваме, защото го видях, че говори по телефона с негови приятели и очаквах, че ако извика някой от бандата, положението щеше да ни стане много лошо”.

Владимира Карастоянова разказва, че Радев станал на крака и тръгнал към колата. Минути след това, по ирония на съдбата, доктор Николай Карастоянов, който е анестезиолог, е извикан по спешност в болницата заради пострадал при сбиване.

„Аз казах да потърсят друг колега, защото съм участвал в инцидента, но той, докато дойде, и му оказах най-необходимата първа помощ. Хванахме венозен източник, започнах вливания, събраха се екип хирурзи", разказва Карастоянов.

Екип от специалисти не успява да спаси Николай Радев и той умира няколко часа след инцидента. Причината - дълбока прорезна рана в черния дроб. А съдебномедицинската експертиза, изготвена от едни от най-добрите експерти в България, е категорична - смъртоносната рана е от нож. Само че тримата доктори твърдят, че не са носили нож в себе си. Нож не е открит и на мястото на инцидента. Открито е шило, без следи от лекарите по него.

Близките на Радев обаче искат по-тежки присъди за семейство Карастоянови. „Ще искаме по-високи присъди. Трябва малко по-сериозни наказания, трябва това общество да види, че има по-сериозни закони, че са за всички тези закони”, заяви Иван Радев – брат на Николай Радев–Отвертката.

Делото ще се гледа отново от апелативните съдии.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама