Залесяват горските площи над Кресна след пожара от 2017 г.

14:10, 02 апр 18 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна залесяването на горските площи, които бяха опустошени от горските пожари през изминалата 2017 година.

Основните дейности по залесяване се извършват в района на Стара Кресна, където миналата година горските пожари причиниха огромни щети. Изпълнителният директор на Агенцията по горите Григор Гогов заяви, че територията за залесяване там е много голяма, съобщи БНТ.

"Това е най-големият пожар у нас за 2017 г. 17 000 декара са изгорели, не можем за година да го възстановим, затова взехме решение за 5-годишна програма за залесяване на всички пострадали гори", обясни още Гогов.

Горският шеф заяви и че работата на агенцията срещу бракониерството в страната продължава. Агенцията разполагала с 400 инспектори, които следят за бракониерство постоянно.

"Има случаи на съвместна работа между инспекторите и бракониерите, ние се опитваме със всички технически средства да ограничим подобна практика", допълни Гогов. 

По думите му незаконната сеч е най-сериозна в Самоков, Ботевград, Ихтиман и цяла Северозападна България. Тази година вече работи фабрика за пикиране на фиданки с мощност 1 млн. броя годишно.

Директорът на Агенцията по горите посочи и други основни проблеми в момента, освен пожарите и щетите от други природния явления - в началото на годината в Смолянско паднаха 100 000 куб. м дървесина в елитни гори, а от корояд в страната са унищожени близо 250 000 дка.

Григор Гогов припомни, че короядът като цяло е проблем в резултат от човешката дейност и засяга изкуствено засадените иглолистни гори от 50-те години. Най-много са засегнати горите в Кърджали, Смолян, Кюстендил. Единственото решение са санитарните сечи, осъществени вече на територия от 67 000 дка.

Горските територии в България в последните години се увеличават и заемат 40% от територията на България. Увеличава се средната възраст на горите.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама