Почина актьорът Николай Чобанов

15:00, 24 апр 18 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напусна ни един от строителите и вдъхновителите на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград.  Николай Стефанов Чобанов е роден на 17 юни 1942 година в Благоевград.

През юни 1961 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, циркова студия по Клоунада. От 4 октомври 1963  година е в трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград. Актьорът Николай Чобанов получава званието „Заслужил артист” през 1987 година.

През 1974г. получава IIра награда на 5-я Национален преглед на българската драма и театър, а през 1975г. получава награда на Национален преглед на детските пиеси в гр. Търговище.В годините Кольо Чобанов се изгражда като един от най – колоритните образи, оставяйки траен белег в съзнанието на зрителите. Един от актьорите, които носят най – тежкия товар от репертоара на театъра. Богатият му опит и професионална сигурност никога не са подминавани от театралната критика.

В своята изповед за книгата „Автобиография на един театър” 1995г., Благоевград,Николай Чобанов пише за себе си: „ По една случайност или по предопределение на съдбата съм се родил на две пресечки от старата сграда на театъра. Срещу нас беше шивашкото ателие. Детските ми години са свързани с този чуден свят на театралните костюми, толкова примамлив, колкото за едно днешно дете е коледната витрина, пълна с играчки. В шивашкото ателие работеха бай Владо Кацарски и Дафина Първанова. Имах привилегията да ме пускат да гледам какво правят. Вътре беше като в приказка. Може би това е оказало влияние върху избора ми да свържа живота си, съдбата си, с театъра в Благоевград. Нещо все там ме влечеше … ”


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама