Европа дава до 500 000 евро на собственици на горски територии

16:00, 05 май 18 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственици на горски територии могат да кандидатстват за финансиране на проекти по подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията с горски продукти“ на Програмата за развитие на селските райони, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Общият бюджет на процедурата е 35 204 400 лв., а всеки отделен проект може да бъде на стойност от 9 779 лв. до 977 900 лв. За одобрени проектни предложения, които се изпълняват на територията на общини от селските райони, безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер до 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и до 40% извън тези райони.
 

За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци, юридически лица и местни поделения на вероизповеданията, собственици на минимум 0,5 ха горски територии. Освен тях, допустими кандидати по процедурата са общини, собственици на минимум 10 ха горски територии, микро, малки и средни предприятия и горски стопани, доставчици на услуги.

Дейностите по тази подмярка, които ще получат еврофинансиране от ПРСР, включват изграждане, придобиване или подобрение на сгради и други недвижими активи, необходими за първичната преработка на дървесина, както и закупуването на земя, когато е пряко свързана с изпълнението на проектното предложение. Освен това, ще се подпомага закупуването на нови машини и оборудване за първична преработка на дървесината, както и на щадящи почвата и ресурсите специализирана горска техника и оборудване за сеч, извоз, товарене и транспорт на дървесина за едно или повече стопанства. Ще се финансират и отгледни сечи във високостъблени и семенно възобновени издънкови гори до 40 годишна възраст.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама