Виртуални културни маршрути популяризират древното наследство около Благоевград

18:00, 03 май 18 / Култура 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студенти и преподаватели от катедра Културология на Югозападния университет в Благоевград започнаха теренни проучвания на църкви в три села от общината- Селище, Дренково и Логодаж. Информацията, снимки и видеоматериали от проучването на християнската архитектура и живопис, ще бъдат събрани и показани във виртуални културни маршрути, предаде БНТ.

''Донякъде заради комерсиализираните паметници, които имаме - като Рилския манастир, Троянския, Бачковския манастир, до известна степен тези малки църкви като тази, където се намираме в момента, остават на заден план, а вие самите виждате, че реално има какво да се покаже на самите туристи, какво да се види'', споделя докторантът Кристиян Ковачев.

Във виртуалните културни маршрути ще бъдат показани археологически паметници от района на Благоевград и обекти от област Серес в Гърция. Двете общини съвместно реализират трансграничен проект България –Гърция, в който акцент е културният туризъм в региона.

''Културният туризъм в региона на Югозападна България и изобщо в Югоизточна Европа е един изключително голям ресурс. Ако това успеем да го популяризираме така в туризма, че да привлечем още туристически потоци, това ще донесе още хляб и работа и повдигане на стандарта, разбира се'', каза професор Васил Марков, преподавател в ЮЗУ “Н. Рилски” Благоевград.

Виртуалните културни маршрути, които ще показват общото културно наследство на Югозападна България и Северна Гърция трябва да са готови до февруари месец следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама