Организират дискусия за археологическите находки край с. Просеник и АМ „Струма“

08:20, 09 май 18 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира дискусия, на която ще бъдат обсъдени възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край село Покровник и строителството на АМ „Струма“. 

Срещата е насрочена за 18:30 часа в зала „22 септември“. По време на форума ще бъдат изложени факти и аргументи, касаещи двата обекта. Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция преди срещата с премиера Бойко Борисов. 

Поканени са всички заинтересовани граждани, представители на различни институции, неправителствени организации. 

По време на инспекцията, която направи на 5 май на АМ „Струма“ в района на археологическите находки, премиерът Бойко Борисов покани на среща в Министерския съвет тази седмица кметът на Благоевград Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за запазване на археологическите находки.

В петък предстои извънредна сесия на Общински съвет-Благоевград, на която съветниците трябва да обсъдят и гласуват предложението за референдум, който да реши съдбата на разкопките открити край Покровник, съобщава БНР.

Според проекта за решение, внесен от общинския съветник Илко Стоянов, в конкретния случай са налице всички изискуеми от специалния закон предпоставки за провеждане на референдум – налице е въпрос от местно, а и от национално значение в областта на културното наследство, който да бъде решен с референдум.

Стоянов предлага конкретна формулировка на въпроса, съобразена със закона и възможностите за отговори "ДА" или "НЕ": „Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити?“.

В проекта за решение се разяснява и какво точно означават двата отговора. Отговор „ДА“ означава, че ще бъдат запазени и експонирани на същото място, на което са открити като паметник на културата „намерените археологически обекти, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство“. При запазването им е възможно изграждането на трасето на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1, участък с. Зелен Дол – с. Покровник, общ. Благоевград, да се забави, но това не би забавило изграждането на цялата автомагистрала, защото към настоящия момент е общоизвестен фактът, че все още не е започнало изграждането на лот 3.3. Кресна – Сандански. Това се потвърждава и от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който заяви публично, че крайният срок за изграждане на АМ „Струма“ е 2023 г. Също така, този отговор означава, че община Благоевград ще трябва ежегодно да отделя средства в бюджета си за продължаване на археолигическите дейности, за запазване и съхраняване на обекти, за евентуални отчуждавания, за охрана на обекта и други.

Отговор „НЕ“ означава, че археологическите обекти, представляващи културна ценност ще бъдат запазени, но същите ще бъдат пренесени на друго място, а не на същото място на което са открити.

Най-подходящата дата за провеждане на референдума е 30.06.2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама