Решават дали да има референдум или общо събрание за разкопките край Покровник

07:40, 11 май 18 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Благоевград се събира днес, за да реши дали да се проведе референдум или допитване чрез общо събрание относно съдбата на разкопките по трасето на АМ „Струма“ край Покровник. 

На продължилата няколко часа обществена дискусия в сряда бяха предложени четири варианта. Бяха съобщени и алтернативни данни за цената на изместването на участъка от магистралата, който минава над археологическия обект, предоставени от българска фирма, изграждала магистрали в Румъния.

"4 437 256 евро – това е крайната сума, която ние изчисляваме, което много се отдалечава от тези 45 милиона, които бяха "хвърлени" онзи ден на обекта", коментира Лазар Андреев от Инициативния комитет.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов беше категоричен, че разходите и забавянето ще се отразят много негативно и на проекта, и на археологическите проучвания, чието финансиране също ще спре. "Това забавяне може да доведе до пренасочване на средствата от строителството на магистрала "Струма" за други инфраструктурни проекти. Това трябва да го имате предвид!", коментира той.

Два са обектите, открити при разкопките, които имат научна и историческа стойност, категорични са от експертната комисия, и те могат да бъдат преместени западно от терена, където проучванията на селището трябва да продължат, какъвто ангажимент държавата пое. Зад това предложение застанаха археолози, историци, кметове, Строителната камара, БТПП, превозвачи и други представители на бизнеса. 

Според кмета Камбитов това не е въпрос, който може да се реши с референдум, тъй като не е решим от местните власти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама