Няма да има референдум за археологическите разкопки в Благоевград

13:15, 11 май 18 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Без референдум по въпроса за археологическите разкопки в Благоевград. Общинските съветници не приеха предложението, а вносителите му от своя страна обявиха този избор за направен под натиск. Цели четири часа продължиха дебатите по темата, имаше много емоции и бурни изказвания. Но в крайна сметка бяха отхвърлени всички форми на допитване, които бяха предложени на извънредната сесия в Благоевград.

Така остава да изчакаме становището на експертите на централно ниво. Премиерът Борисов им постави срок от 2 месеца да мислят и да му предложат решение при което хем да се съхрайни археологията, хем да продължи строителството на АМ Струма или лот 3.

Съветниците спориха за законността на искания референдум и предложението той да бъде заменен с общо събрание на населението. Според част от тях се прави умишлено опит за противопоставяне на двата обекта - археология и магистрала, с цел да се противопоставят хората.

„За пореден път ще кажа следното, с този вариант ще се забави строителството на автомагистралата, което крие риск от пренасочване на средствата към други инфраструктурни проекти, дали е вярно или не ще видим във времето, аз съм длъжен да кажа”, обясни д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград, съобщи bTV.

„Искаме ли за четири години да забавим магистралата, ама няма такова нещо, какви четири години, кого лъжем, искаме да запазим находките в състоянието и на мястото, където са открити, камъкът си тежи на мястото”, посочи Калоян Ханджийски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама