Започва кампания за изкупуване на череши в Кюстендил

18:30, 15 май 18 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Кампанията по изкупуване на череши в община Кюстендил започва на 24 май, стана ясно на редовното месечно съвещание на кметовете и кметските наместници в общинска администрация, предаде ''Дарик''.

Заради по-богатата реколта ,черешопроизводители очакват по-ниски изкупни цени и като цяло лоша за тях кампания, това заявиха присъстващите на срещата.

''Черешопроизводителите  очакват кампанията да е много лоша, защото реколтата ще бъде много евтина.Говори се  при тази кампания за цена от 80 стотинки за килограм, което е много малко. Според тях трябва цената да бъде поне 1 лев за килограм, за да може част от тези средства  после да бъдат вложени за нови овощни насаждения, като се приспаднат и парите за берачи за тях не остава нищо'', заяви кметът на село Соволяно Пламен Илиев. В неговото село ще има 11 пункта за изкупуване на череши, при насаждения от около 2 000 дка.
 
"Под 1 лв. черешата не трябва да пада, за да има производители ,иначе ще се отказват. Има импулс от млади производители, които работят, но които  от 3 години не са изкарали нищо и ако сега цените са ниски , ще се откажат младите хора да се занимават със земеделие.Радвам се , че се прави стройна организация, за да няма кражби'', коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски.
Заявления за откриване на пунктове се приемат в общинска администрация до 23 май.
 
''Организацията е на много добро ниво и се надявам, че всичко ще премине нормално”, каза Пламен Илиев.

От своя страна кметът на село Шишковци Климент Терзийски каза, че овощарите очакват ниски изкупни цени.

„Това не удовлетворява хората. Под 1 лев изкупната цена не трябва да пада, за да има производители, защото иначе те ще започнат да се отказват”, каза Климент Терзийски. По думите му предходните три години не е имало добра реколта.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама