Добра първа реколта събраха от горско стопанство "Рилски манастир"

15:25, 15 май 18 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добра първа реколта от ягоди, отгледани в собствена градина, отчитат в „ДГС Рилски манастир”. Кампанията е в ход вече седмица, като до момента са събрани 500 кг. От ранна сутрин работници и служители на териториалното поделение на ЮЗДП са в горския разсадник „Герена” край с. Стоб, за да приберат плодовете на своя труд. 

През 2017 г., в опит да разнообразят дейностите и приходите от недървесни горски продукти, с доброволните усилия на целия колектив тук бяха засадени близо 3 декара с ягоди. За да бъдат осигурени максимално добри условия за плододаване, горските служители изградиха и система за капково напояване.

„Ягодите са от сорта „Клери” - едри, вкусни и ароматни. Предназначени са за директна консумация. И най-важното – не са пръскани с препарати, които са вредни за здравето, използвани са биоторове”, казва директорът на „ДГС Рилски манастир” инж. Георги Кабзималски.

Фирма от региона е осигурила изкупуването на ароматните плодове, които вече се предлагат по пазарите. До края на кампанията се очаква добивът да достигне 1500 кг, което е добър резултат за първа година на плододаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама