Жители на община Сатовча искат облекчаване на режима за добив на тикли

13:00, 20 май 18 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на община Сатовча настояват за законодателни промени, свързани с добива на скално-облицовъчни камъни. Хората искат по-облекчен режим за получаването на разрешителни, тъй като административната процедура е прекалено сложна и дълга за обикновените граждани. Районът е известен с добива на т.нар. тикли и въпреки природните богатства, с които разполaга, повечето местни хора са принудени да работят в чужбина, за да изкарват прехраната си.

Добивът на скално-облицовъчни камъни е основен поминък за хората в няколко села в общините Сатовча, Хаджидимово и Гърмен. Заради тежката административна процедура тези, които все още не са емигрирали, са принудени да работят за трите големи фирми в района, където им плащат в пъти по-малко. Други пък нарушават закона, за да изкарат някой лев.

"Налага се вечер да крадат, нали така в кавички казано, да крадат камък, за да могат по някакъв начин да формират приходи, което е крайно опасно от по-леки и по-тежки травми", споделя Арбен Мименов, кмет на община Сатовча, пред БНТ.  "Спрат ли тиклите всичко замира. Тия хора ще измрат от глад тука, нямат пари", казва Камен Кълков.

Повече от десетилетие местните хора настояват за промени и по-облекчен режим за добивa на тикли, но досега такива няма. Готови са да си платят всички такси.

"Процедурата е тежка, минава през доста геологични и хидроложки изследвания, анализи, плащане, пътуване – РИОСВ, Басейнова дирекция, София и това едно семейство трудно може да си го позволи да отдели време пък да не говорим за пари", отбелязва Мименов.

От общината в Сатовча предлагат хората, които искат да обработват до 5 дка площ да получават по-облекчен разрешителен режим от местните общински съвети, а тези, които искат да развиват сериозен бизнес да минават по общия режим през Министерството на енергетиката.

С проблема се ангажира и националният омбудсман Мая Манолова. Тя обеща до три месеца да бъде сформирана работна група от експерти, които да изготвят промени в Закона за подземните богатства, за да стане процедурата по-бърза, по-евтина и по-достъпна за хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама