Отслужиха молебен по повод годишнината от земетресението в Перник през 2012 г.

14:10, 22 май 18 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Викарият на Софийска епархия Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи в Перник молебен по повод шестата годишнина от голямото земетресение през 2012 г., което разтърси Пернишко. 

„Нека по молитвите на Св. Йоан Рилски - небесен закрилник на този град и на цяла България, Бог да ви закриля и да ви пази“, пожела епископ Поликарп и поздрави перничани от името на патриарх Неофит, предаде БНР. 

Пред журналисти кметът Вяра Церовска заяви, че възстановяването на щетите е дълъг процес. „Важно да бъдем единни, да бъдем заедно, един до друг“, каза кметът и съобщи, че до момента от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са отпуснати 26 млн. лв. 

Възстановени са обществени и жилищни сгради, изцяло са съборени и построени отново детските градини в градския парк в Перник и в град Батановци. Церовска добави, че в момента започва изграждането на читалището в квартал „Бела вода“. 

Освен в Перник, земетресението нанесе щети и в останалите общини в региона. За отстраняване на пораженията на Радомир са отпуснати 1.3 млн. лв., в по-малките общини сумите са под половин млн. лв., каза областният управител Ирена Соколова. 

По думите й още няколко храма в населените места очакват да получат средства, за да се възстановят щетите от земетресението. Молебен беше отслужен днес и в едно от най-пострадалите села - Дивотино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама