Повече от две седмици кюстендилското село Стоб е без вода. Проблем с водата има и в останалите населени места в общината, но най-засегнати са хората от Стоб, където през летните месеци са често на воден режим. От Кюстендилска вода казват, че причина за липсата на вода е авария в района, по която се работи, но според хората проблемът е друг, предава БНТ.

Хората от село Стоб нямат вода нито за пиене, нито за хигиенни нужди. Принудени са всеки ден да пълнят туби с минерална вода от извора в центъра на селото.

Заради липсата на вода, баба Стоица не смее да пусне дори и бойлера, защото се притеснява, че електроуреда може да изгори. Споделя, че три пъти яде от една чиния преди да я измие.

Селото се захранва с вода от два каптажа. Тя обаче не достига до всички домакинства. За да се разреши проблемът, трябва да бъде подменена тръбата, която изкачва водата до къщите в горната част на селото.

"Господин Минков обеща, че ще се купи необходимите метри тръба за подмяна, но общината няма такива специалисти работници, които да се заемат с подмяната на този напорен водопровод, който изкачва водата до резервоара. Това е отговорност на ВиК Кюстендил. Нали е частно дружество. Де факто те взимат парите. Ще чакат община Кочериново да даде пари и после те да взимат по 1,40", обяснява Адриана Андреева.

В писмено становище от Кюстендилска вода заявиха, че те отговарят за поддръжката и подмяната на ВиК мрежата, но пари за ремонта трябва да бъдат осигурени от Община Кочериново.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно