Тайнствата на билките оживяват в с. Делчево за Еньовден

10:00, 23 юни 18 25 710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Живописното благоевградско село Делчево в Пирин планина отново ще бъде домакин на традиционния летен фестивал "Еньовденски тайнства". Празникът ще се проведе на 23 и 24 юни, а организаторите от община Гоце Делчев уверяват, че ще има много приятни изненади и позитивни емоции за всички гости на китното село.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 19 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка "По пътеки извити за билки лековити" край селото, за да наберат билки и цветя.

Младите момичета ще участват в ритуала "Мълчана вода" в местността Вълчова тумба. Те ще налеят вода от три различни извора. През това време не бива да издават и звук. Водата се пълни в менче, в което има и много билки. Идеята е бистрата вода да поеме енергията на звездите и чистите помисли на момите.

Неделният ден, когато ще се отбележи Еньовден, ще започне още в 5 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността Вълчова тумба. След това ще отвори врати работилница "Изработване на еньовски венци". И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят, ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет.

На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това гостите ще научат някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаят с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо Яворов".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама