Родители протестират срещу забраната за минерална вода в детските градини

10:10, 22 юни 18 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители от Перник се обявиха срещу забраната да се носят бутилки с минерална вода в детските градини. Един от основните им аргументи е, че за пластмасовите чашки не може да бъде доказано, че са хигиенични и стерилизирани, и няма как пренасянето на зарази и бактерии да бъде предотвратено. Ако всяко дете има шишенце с минерална вода, то знае, че си е само негово и пие от него, обясниха родителите.

Казусът коментира и Силвия Младенова, главен експерт от РЗИ - Перник: "Носенето на минерална вода в пластмасови шишета е масова практика. В законовата наредба изрично е упоменато, че всяко дете трябва да използва индивидуална чашка, която подлежи на термодезинфекция и стерилизация. Не се препоръчва пиенето на определени марки минерални води и ако се използва такава вода, тя не трябва да бъде внесена отвън, от родителите".

Наличието на флуорид в минералната вода трябва да е под 1,5 мг на литър, допълни експертът и обясни, че за качеството на минералната вода отговорност носи фирмата, която има сключен договор с детското заведение.

Директорът на градината успокои притеснените родители и заяви, че ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасността и здравето на децата.

"РЗИ ни е дало срок до 31 август да предприемем мерки, така че предстои обсъждане с родителите на всяка група. Ще направим поръчка за индивидуална чашка от алпака за всяко дете, за да се предотврати опасността от нараняване със стъклени чаши", заяви Михаела Ивайлова, директор на детска градина "Калина Малина" - Перник.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама