Кметът на Благоевград направи първа копка по проект за обновяване на жилищни сгради

14:50, 11 юли 18 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително- монтажните дейности  по проект „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в община Благоевград“.  Общата стойност на проекта възлиза на 5 199 941,19 лв.

„Правим символична копка на поредния проект за енергийна ефективност по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. С тези 22 нови сгради в Благоевград, заедно с Националната програма, се приближаваме до 200 санирани блока. 22 блока, около 250 семейства, на които ще им  бъдат обновени жилищата. Финансирането е изцяло Европейско и Национално , като Община Благоевград не отделя средства от бюджета.“, каза кметът Камбитов в своето приветствие и пожела успех на строителите и да се справят с дейностите в срок. Той се обърна към присъстващите, които живеят в жилищата, като най- сериозен надзор, който да сигнализира, ако има забележки. „След като санираме блока, ще изградим една детска площадка, която ще бъде дарение от нашия евродепутат Андрей Новаков“, допълни още кметът д-р Атанас Камбитов, с което много зарадва жителите в района.

Отец Николай от храм  „Въведение Богородично“ отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта.  След това бе направена и символична копка на ул. „Александър Стамболийски“ №24/ ул. „Хилендар“ №1.

На събитието присъстваха  председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова и Иво Николов, общественици, граждани.
Минути преди церемонията, бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите  на проекта.  Той обхваща няколко обекта, които ще бъдат подложени на интервенция.Проектът включва ремонти на жилищна сграда с административен адрес: гр. Благоевград, ул. "Арсени Костенцев" № 4, 6-8; ул."Арсени Костенцев" № 10, 12, 14; ул."Аргир Манасиев" №1, вх.А и вх.Б; бул."Св.св. Кирил и Методий" №6 вх.А и вх.Б; пл."Христо Ботев" №2, 4, 6; ул."Марица" № 13; Св.св. Кирил и Методий" №16; бул."Св.св. Кирил и Методий" №27; ул."Ангел Кънчев" №18, 20, 22; ул."Катина и Никола Хайдукови" №68; ул."Катина и Никола Хайдукови" №70; ул."Александър Стамболийски" №24; "Хилендар" №1; ул."Тодор Александров" №49А; ул."Иван Михайлов" №8.

Основните цели на проекта са да се намали  потреблението на електрическа енергия чрез въвеждане на енергоспестяващи мерки в жилищните сгради,  да се постигне по-чиста околна среда чрез намаляване на вредните емисии на парникови газове в атмосферата.   С реализация на проектните дейности ще се постигне повишаване на енергийната ефективност и редуциране на енергопотреблението в многофамилните жилищни сгради.  С изпълнението на проекта ще бъдат осигурени и по-добри условия на живот и топлинен комфорт за обитателите на многофамилните жилищни сгради.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама