Бисер Петков иска до есента комплексно решение на проблемите на хората с увреждания

14:25, 12 юли 18 / Политика 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В социалното министерство се работи много усилено по отношение комплексното решаване на проблема на хората с увреждания, а внесеният законопроект от омбудсмана и майките на деца с увреждания още повече катализира този процес. Това каза социалният министър Бисер Петков в Дупница днес. Той посочи, че се надява наесен да има готовност за цялостно решаване на тези въпроси, които са наболели и чакат решението си от доста време.

По отношение на законопроекта за личната помощ, внесен в НС, омбудсмана заяви, че той ще изкача други два законопроекта, които се подготвят - проекта на закон за социални услуги и този за хората с увреждания, посочи министър Петков. Той допълни, че тези два проекта целят да регламентират цялостно и комплексно правата на хората с увреждания в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания и социалните услуги, информира БТА.

"Като един много динамично развиващ се сектор, тук е интересът и на общините, като доставчик на социални услуги, защото това, което се предлага в законопроекта за личната помощ е пряко свързано с асистентската подкрепа и услуги", каза още министър Петков.

Той беше днес на работна среща в Дупница, на която основна тема беше изпълнението на проект "Работа", чиято цел е да повиши заетостта и уменията на продължително безработните и икономически неактивни хора чрез осигуряване на работа и обучения.

Министърът коментира и приетият днес от НС на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за интеграция на хората с увреждания.

Промените са се наложили от две решения на Върховния административен съд, с които са отменини текстове от правилника за прилагане на Закона, свързани с т.нар. интеграционни добавки за хората с увреждания - за транспортни услуги и за комуникационни и инфоррмационни услуги.

"Това са спешни промени, целта на които е да не допуснат прекъсване на плащанията на интеграционни добавки и аз съм удовлетворен, че българския парламент много бързо реагира и с приетия днес законопроект, на практика се решава проблема и Агенцията за социално подпомагане ще може да отпуска тези добавки и да ги плаща в регламентираните срокове. Така, че проблемът с приетия днес закон в тази част е решен", каза социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама