Църногорският събор „В сърцето на Граово“ стартира с мащабна тридневна програма

11:30, 13 юли 18 / Култура 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе на 13, 14 и 15 юли край Църногорския манастир „Свети безсребрeници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци. Идеята е да се популяризират Граово, граовският фолклор, духът и традициите на граовци. Мястото за събора не е избрано случайно, тъй като там някога се е правел панаир. 

Програмата е разнообразна - включва фолклор, занаяти, исторически игри и много атракции за малки и големи. Специална програма за празника ще има и Светата обител. 

Гостите на събора ще могат да посетят фермерския пазар на манастирските производители и поляната на животновъдите, ще могат да се упражнят в биенето на манастирските камбани и сами да си направят сувенир за спомен. 

И през трите дни на събора ще има концертни програми. На сцената ще пеят и танцуват фолклорни изпълнители и любителски състави от района и страната. 

Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл „Българе“ с голям концерт на 14 юли – събота вечер, квартет „Славей“, който ще участва с църковни песнопения и по време на богослуженията в манастирския храм в събота, когато обеден концерт ще има и ансамбъл „Родопа“. Оркестър „Канарите“ ще весели посетителите с изпълненията в неделя на обяд – 15 юли.

Специална църковна програма ще предложи и светата обител, приела домакинството на събитието. Гостите на манастира ще могат да се упражнят в биенето на манастирските камбани, а ателие „Да славим Господа” ще предложи усвояването на сръчности, свързани с Църквата. Художници-приложници ще помогнат на всеки желаещ да си направи собственоръчно спомен от събора и манастира.

В петъчния следобед ще се състои колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и на поклонническия туризъм в област Перник“ с участието на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на Николина Ангелкова – министър на туризма. 

Съборът ще бъде открит с молебен за здраве и благоденствие и водосвет, а след това в големия концерт на откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват граовските певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски и по-младите София Илиева, Ива Давидова, Румяна Попова.

Официалното откриване ще стане точно в 12 часа в събота, когато земеделският министър Румен Порожанов и Ирена Соколова ще приветстват участниците и гостите. Очаква се да прозвучат и пастирски слова от името на Светейшия български патриарх Неофит. Музикалният поздрав за официалното откриване ще бъде от солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Сорина Богомилова, която е един от инициаторите за това събитие. С нея на сцената ще се качат и танцьорите от нейното родно село Дивотино, известни с майсторското си хоро.

В съботната вечер изява ще имат изпълнителите на автентични и авторски граовски песни Радка Алексова, Димитър Лукарски, Валерия Момчилова, Ана-Мария и сестрите близначки Ева и Ива Валентинови, чиито корени са от близкото до манастира село Ноевци. В неделя на обяд ще бъде изявата на ансамбъла с оркестър „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник.

Дълъг е списъкът и на утвърдени изпълнители на традиционен фолклор от читалищата в пернишко, а и от страната. Във фолклорната програма за заявили участие общо 807 изпълнители – 204 професионални и 603 любители. Те са от 6 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и 15 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Самоков, Благоевград и др. Представляват народни читалища, музикални училища, клубове – общо 53 формации, 13 дуета, 3 квартета, 8 разказвачи и 30 индивидуални изпълнители.

Самодейци от читалището в град Земен ще пресъздадат възрожденско село от Граовския край и ще покажат как се месят погачи и баници и как се пекат на подница. Ще демонстрират и стария начин за правене на мътеница чрез „биене” на млякото в бучка, бутило, бутелькя, каквито имена в Граово има дървеният цилиндричен съд, в който се прави това. Баби ще покажат как се „чепка” вълна , как се преде и как се плете.

Земенчани ще демонстрират и традиционни народни занаяти, с които се изработват маски и ликове за обичая „Сурва“, сурвакарски костюми, плетива на една кука, с две игли и с пет игли, както се правят вълнените чорапи.

Във възрожденското граовско село ще има и старовремска сватба. Групите за традиционен фолклор от земенското село Пещера и от самоковското Алино ще покажат обичаите за женене за беневреци, забраждане на невеста, китене на бошча, игра с даровете, шарене на хорото.

Входът за събитието, на което ще бъдат представени фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово, е свободен.

След откриването ще бъдат раздадени 500 литра курбан от Обединени български животновъди и Църногорския манастир, край който е ставал голям панаир с пазарище още в началото на XVIII век.

Организаторите са се погрижили да осигурят паркинг за 5 000 автомобила. Ще има и място за разпъване на собствени палатки. До мястото на събитието ще има и допълнителен обществен транспорт между Перник и село Гигинци. Манастирът се намира на 5 км от селото нагоре в планината. До него се стига по нов асфалтов път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама