Община Благоевград поставя кутии за дарения в помощ на 14-годишния Иван Христов

14:45, 16 юли 18 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Благоевград поставя кутии за дарения в помощ на 14-годишния Иван Христов. Те ще бъдат позиционирани в сградата на Общината, МОЛ Ларго, кино „Синемакс“.

Иван е на 14 години, тренира бейзбол и ще учи в Езиковата гимназия в Благоевград. В началото на месец май, той получава болки в коляното, които лекарите отдават на спортни травми от тренировките по бейзбол. Лекуващият ортопед прилага инжекции, но след две седмици болката става непоносима. Лекарите назначават рентген и скенер. Резултатите от скенера не са категорични, но съмненията са за остеосарком - злокачествен тумор, разновидност на рака на костната система. 

Семейството веднага е изпратено в Горна Баня, където биват назначени други изследвания - ЯМР; костна сцинтиграфия; рентген на гръден кош; ехография на коремни органи. До момента обаче лекарите не са сигурни дали става въпрос за остеосарком или сарком на Юинг. Следващите стъпки са химиотерапия и операция (Различното в двете диагнози е вида на химеотерапията, която ще се предприеме преди и след операцията). 

По време на операцията се поставя имплант, който трябва да бъде с механизъм за растеж, заедно с костта, тъй като Иван е едва на 14 години. Имплантът се слага на мястото на колянната става и голяма част от бедрената кост. В България обаче такъв имплант все още не може да бъде изработен. Той трябва да бъде поръчан от Германия, като сумата, която е нужна за закупуването му е над 30 000 лева (по данни от лекарите от Горна Баня).

Междувременно семейството се свързва с клиника в Германия, която предлага оферта само за операцията, на цената от 93 000 евро.

Както за повечето семейства в България, които са попадали в безмилостната борба с рака, така и за семейство Христови, сумата е непосилна.

До момента Иван имаше единствено дарителска сметка -

BG13FINV91501317178315
Титуляр на сметката е майката на Иван: Ваня Георгиева Христова
Първа инвестиционна банка АД

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама