Духовият оркестър в Кюстендил ще изнася концерт всяка седмица

14:00, 09 авг 18 / Култура 25 909 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всеки четвъртък от месец август ще се състоят концерти на професионалния духов оркестър в Кюстендил. Това съобщи за „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил.

Началният час на концертите е 20.00 часа, а мястото - сцена „Арката” на площад „Велбъжд”.

Ръководител на професионалния духов оркестър е Йордан Липчев. Началото на духовите оркестри в Кюстендил се поставя през 1882 година със заповед на Военното министерство, когато биват създадени така наречените музикални взводове с предимно ритуални функции.

През 1960 година на 18 ноември с решение на изпълнителния комитет на градския народен съвет се създава градски духов оркестър към читалище „Васил Коларов”, днешното читалище „Братство”, на общинска издръжка. В самото началото ролята на духовия оркестър е била да подпомага и симфоничния с 6 щатни музиканти. По случай 25- годишнината от създаването му през 1985 година оркестърът бива удостоен с орден „Кирил и Методи” – 3-та степен за активна изпълнителска и обществена дейност.

През годините оркестърът има множество дипломи и плакети – признание за нивото и професионализма на хората, които са част от него. Градският духов оркестър има не малко изяви в страната и чужбина, участва в почти всички инициативи, организирани от община Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама