Екоминистерството наложи глоба заради неспазването на режимите в Национален парк "Рила"

14:44, 12 авг 18 25 864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъдат наложени глоби заради неспазване на режимите в Национален парк „Рила” и за навлизането на участници от хоро в едно от Седемте рилски езера, съобщиха от екоминистерството, цитирано от bTV.

Танцьори, облечени с носии от 7-те етнографски области у нас, се събраха в събота край Седемте рилски езера в национален парк Рила, за да изиграят най-дългото хоро в света и да влязат в книгата за рекордите на "Гинес".

В хорото се включиха стотици мъже, жени и деца.

Инициативата е на фондация „Нашият дом е България". Организаторите посочват, че целта е да се популяризират красотата на страната ни, както и националните ни традиции, фолклор и култура.

Причина за негативните реакции е фактът, че влизането и къпането във водите на езерата в Природен парк "Рила" е строго забранено, тъй като езерата намат голям капацитет да се самопречистват, а екосистемите в тях са доста крехки. Следователно и всяко замърсяване може да окаже сериозни промени в средата.

От друга снимка се вижда, че джиповете, каращи участници в хорото и туристи, са направили задръстване в националния парк.

От години еколози алармират за повишеното влияние на туристите върху екосистемата в Природния парк "Рила", което се отразява особено много върху Рилските езера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама