Светът е голям и тероризъм дебне отвсякъде

12:40, 25 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Преди по-малко от седмица президентът на Русия Владимир Путин претендира и успя да спечели своя пети мандат.

Той използва оркестрираните избори, за да покаже на нацията си и на света, че всичко в страната е под контрол. Само няколко дни по-късно обаче Путин беше брутално опроверган. Неговият прехвален апарат за сигурност не успя да предотврати най-смъртоносната терористична атака в Русия от 20 години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Руските власти съобщиха, че са арестували четиримата стрелци, заподозрени за атаката. Същевременно терористичната групировка ,,Ислямска държава“ пое отговорност за бруталното нападение, споделяйки три различни съобщения по въпроса.

Въпреки това, в първите си изявления след атентата, руският президент не назова екстремистката група или самоличността на извършителите, а обобщи в обвинението си ,,международния тероризъм“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

Разбира се руските медии бързо започнаха да спекулират, че отговорни за трагедията са Украйна и нейните западни поддръжници. Според тях заподозрените са били задържани, докато са пътували към украинската граница. Дори твърдят, че тяхното преминаване е било подготвено от ,,украинската страна“.

Киев отрича да е замесен в атаката.

,,Основното нещо сега е да попречим на тези, които стоят зад това кърваво клане, да извършват нови престъпления“, зарича се руският лидер. ,,Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще получат справедливо и неизбежно наказание. Без значение кои са те, без значение кой ги е ръководил, повтарям, ние ще идентифицирам и накажем всеки, който стои зад терористите“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky

Защо ни е важно?

В продължение на години Силният човек на Кремъл беше смятан за лидер, който способен да гарантира ред в огромната и бурна страна. Но днес Русия изглежда по-несигурна и нестабилна, отколкото в който и да е друг момент от 24-годишното управление на Путин.

Руският президент изгради тоталитарния си режим до голяма степен благодарение на твърдението, че ще осигури на стабилност за Русия. Путин постоянно предупреждаваше за врагове, решени да причинят хаос и несигурност. Но след безмилостната атака в петък, руснаците за пореден път получиха сериозно основание да се съмняват, дали авторитарната система на Путин всъщност не защитава единствено него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pavel Byrkin

В момента светът, както и всички руснаци, стават свидетели на жестока ирония. Русия, страната, която носи отговорност за толкова много терористични атаки през последните години, стана жертва на такава.

За съжаление на Путин обаче, ако човек управлява еднолично, в случай на катастрофа е редно еднолично да бъде отговорен. За всички последици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:33, 26 мар 24

Ще ви се да е така?!Защо тогава французите не предотвратиха атентата в Париж преди няколко години или и те са авторитарна държава??

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама