Игра по европейски стандарт

07:35, 29 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

По време на продължителна реч, изнесена под високите тавани на Сорбоната в Париж, френският президент очерта актуалната си визия за "стратегическата автономия" на Европа.

В нея той включва и плановете си за укрепване на европейската отбранителна индустрия и производствена политика.

Снимка: ЕПА/БНЕС/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Според Еманюел Макрон Европа трябва да застане твърдо срещу Русия, като същевременно съумее да се конкурира с икономическите суперсили. Но за да постигне това, Съюзът трябва да спре да бъде стратегически "васал" на Съединените щати.

Френският държавен глава подчертава, че Европа вече не може да разчита единствено на САЩ за своята сигурност. "Съединените щати имат два приоритета: собственият си държавен интерес и китайския въпрос. Европейският съюз не е геополитически приоритет", каза той.

Снимка: ЕПА/БНЕС/LUDOVIC MARIN

Въпреки че САЩ все още са най-мощният член на НАТО и ключов гарант за европейската сигурност, Макрон се опита да представи сценарий, в който ЕС може да се защитава от Русия без американска помощ. Но според президента, за да се превърне това в реалност, Европа първо трябва да засили своя отбранителен сектор.

Макрон дори призова за създаване на европейска академия, която да обучава елитни военни. "Правилата на играта се промениха", казва френският президент. "И ако Европа не се адаптира, ще бъде изоставена".

Снимка: ЕПА/БНЕС/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Защо ни е важно?

Малко преди европейските избори, които трябва да предопределят курса на ЕС за следващите 5 години, речта на френският президент сигнализира за промяна в нагласите на европейските лидери.

Докато Европа продължава да се сблъсква с последиците от заобикалящите я конфликти, сигурността и автономността се превръщат в основни приоритети на Съюза.

Думите на френският лидер подчертават едно всеобщо желание за слагане край на епохата, в която ЕС купува своята енергия и торове от Русия, изнася производството си в Китай и зависи от САЩ за своята сигурност.

Снимка: ЕПА/БНЕС/CHRISTOPHE PETIT TESSON

При подобни обстоятелства липсата на промяна на парадигмата може да окаже пагубна за Европа.

На фона на един бързо променящия се свят Макрон провокира европейските амбиции. Дистанцирайки Европа от американското влияние, той вижда нова роля за континента – една балансираща сила, която отхвърля модела на двуполюсния свят.

И макар тези идеи като цяло да не изглеждат нови, усещането за тяхната неотложност е по-силно от всякога.

Снимка: ЕПА/БНЕС/LUDOVIC MARIN

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:53, 29 апр 24

Сети се някой най-после,че това е първоначалната идея на ЕС-силна и независима структура,ама не защото е много умен,а защото дядо Байдън им би шута на така наречените платени от Америка лидери и защото те доброволно си отрязаха пътя към евтиния руски газ,и съсипаха армиите си ,давайки всичките си оръжия на Украйна......Много е късно,Европа изпадна от световната карта и натягането заради изборите няма да помогне....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама