Умъртвяват 20 животни в Кочан заради бруцелозата

14:27, 27 ное 15 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огнище на бруцелоза е открито в сатовчанското село Кочан. Това съобщи на заседание на областната епизоотична комисия губернаторът на Благоевград Бисер Михайлов.

Болестта е засегнала 20 овце от стадо на местен животновъд и е констатирана по време на редовни изследвания на животните в областта, информира началникът на отдел "Здравеопазване по животните" към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р Атанас Григоров. Той допълни, че са изследвани всички 130 животни в стадото, като положителни проби са дали само 20 от тях.

Болните овце ще бъдат умъртвени в понеделник когато на място ще пристигне екарисажна кола.

На заседанието бяха предприети и мерки за ограничаване на болестта. Сред тях са забрана за движение на животни в и около селото, ограничаване на тържищата за животни, тяхното колене и обработване на кожата им. Още следващата седмица ще бъдат унищожени всички млечни продукти в стопанството. В селото има и 90 кучета, които също ще бъдат изследвани. 

От Регионалната здравна инспекция посъветваха всички жители на Кочан да бъдат внимателни при употребата на мляко и млечни продукти. От там допълниха, че е добре всеки човек, който има съмнение, че е болен от бруцелоза да се изследва. Симптомите са подобни на тези за грипа, но болестта е много опасна.

"Няма бързо известие за заразен с бруцелоза човек", категорични бяха от институцията и допълниха, че собственикът на стадото ще бъде изследван, тъй като има голяма вероятност той да се е заразил.

Директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Стоян Мавродиев призова хората да ограничат купуването на мляко от улицата и други нерегламентирани за това места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама