Здравната карта на Пиринско оряза значително болничните легла

15:48, 12 фев 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата здравна карта на Пиринско оряза значително болничните легла. Това стана ясно по време на днешното обсъждане на Националната здравна карта, организирана от областния управител Бисер Михайлов.

Ограничението създава големи проблеми за лечебните заведения на територията на Благоевградска област. Сериозен е проблемът със съкратените болнични легла. Най-голямо е орязването в отделенията по кардиология. Там от 80 легла ще останат 10. В отделенията по травматология и ортопедия отново ще са 10 при досегашни 30. С 40 намалява броя на леглата в отделенията по анестезиология и интензивно лечение.

Областната здравна карта на Пиринско предвиждаше 33 легла за лъчелечение в Специализираната болница по онкология. Те обаче не бяха утвърдени от националната такава и броят им спада до 13. Това ще доведе до сериозни последици, тъй като пациентите няма да имат възможност да ползват новата техника на лечебното заведение.

Председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Съби Хаджиев е категоричен, че трябва да има промени в частта за болниците в Югозапада и ще настоява това да се случи.

"Доболничните нужди донякъде са задоволени в предложения проект, но болничната дейност е ощетена", коментира той.

Според директорът на Районната здравна каса д-р Ивайло Димитров проблемът е изключително сериозен, тъй като ако този проект на Национална здравна карта ще има ограничения в броя на подписаните договори и ще намалее броят на болниците, с които ще бъдат подписани такива.

Лекари изразиха опасение, че ако този вариант на НЗК бъде приет голяма част от медицинските заведения в региона ще трябва да станат хосписи, а това няма да им позволи да привличат специалисти.

Областният управител апелира към трите институции - Регионалната здравна инспекция, Регионалната здравноосигурителна каса и Районната колегия на Български лекарски съюз, които са пряко ангажирани със здравеопазването в региона, до 17 февруари да изпратят експертни становища, които да бъдат съобразени с действителните потребности на болниците , защото не бива да се заявяват примерен брой легла, които в последствие не се използват.

Обсъждане ще има и на 23 февруари, когато ще се оформи единна позиция, която при всички случаи ще бъде съобразена с интересите на пациентите от област Благоевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама